ÉRTÉK 1/2/2014

   Abaúji soroslaska


„Laska –általában igen laposra, vékonyra kinyújtott tésztából való sütemény, mely a lepényhez leginkább hasonló. Készítik közönséges kenyértésztából, de néha finomabb lisztből is. Szétmetélve vagy szaggatva levesbe vetik, vagy leforrázva, megzsírozva, túrózva, mákozva tésztás ételek gyanánt adják fel.” (Magyar nyelv szótára 1861). 

A laskát az Észak-magyarországi részen több formában készítették, amely jellemző volt az adott tájegységre, az ott élő emberek étkezési szokásaira.

A soros laska a történelmi Abaúj vármegye területén évszázadok óta jellemző, és közkedvelt ételnek számít. Az Abaúji térségben a laskát sorozzák, ami azt jelenti, hogy a kinyújtott tésztát megzsírozás után meghatározott sorrendben és formában összehajtogatják, majd végezetül megsütik.


2017-06-15 10:54