2017-ről röviden


Encs Város Önkormányzata 2017-ben folytatta az évek alatt megteremtett hagyományokat mind a városfejlesztés, a rendezvények és a mindennapi élet területén. A törekvése továbbra is az, hogy az abaúji körzetközpont lakóinak életét megkönnyítse, hétköznapjait színesebbé tegye, életkörülményeit javítsa. Ennek érdekében számos pályázatot nyújtott be, melynek az eredményeiről örömmel számolhat be a város vezetése. A zöld város projekt támogatásának köszönhetően tovább növelheti és szépítheti Encs parkjait, köztereit.

KRESZ parkAba Sámuel szobra
A Virágos Magyarországért mozgalom minden éven vagy a várost, vagy valamelyik intézményét, üzletét találja díjazásra méltónak. A város után az Anyukám mondta étterem, majd ezen az éven a Csoda-Vár Óvoda és Bölcsőde kapott országos elismerést. Lakóit is erre ösztönzi, mert jutalmazza Encs legvirágosabb portáit, erkélyeit. A pályázat játszóterek, parkolók létesítését is lehetővé teszi.

Anyukám Mondta étterem  Csoda-Vár Óvoda és Bölcsõde

Folytatódhat a piac felújítása. A kedvelt és látogatott Piactér bővítésére, korszerűsítésére is sikeresen pályázott Encs. Az élelmiszer piac mellett ezúttal bővül a kulturált árusítási hely vegyes árucikkekre. Segíti majd a látogatók komfort érzetét a parkolók bővítése, a rendezettebb eladási-vásárlási lehetőség.

A közeli települések között sokan közlekednek kerékpárral. Már rendelkezik a város kerékpár úttal, de most ezt tovább bővítheti, a meglévők felújításra kerülnek.

A költségvetés 1,8 milliárddal bővült, melyet a már említett pályázatokra fordíthat a város.

A befejeződött a PAX Hálózatfejlesztő-Gondozási Központ külső és belső felújítása. Mintegy 50 millió forint által kívül-belül is esztétikus, kényelmes épületben lakhatnak az itt élő idős emberek. A felújítás összegéhez az önkormányzat saját költségvetéséből is hozzátett.

  

Szociális területen dolgozók lelkiismeretes törődése, a jelzőrendszeres házigondozás, a bentlakási lehetőség, az idősek „napközije”, a rendezvények, a nyugdíjas clubok támogatása, a Szeretetnap a városban élő szépkorúak jóérzését biztosítja. Ezéven a szép műsor mellett az utalvány összegét is emelni tudta az önkormányzat.

  

  

Jó lehetőség az Idősügyi Infokommunikációs Modellprogram. A mintegy 60 számítógép kiosztásával, használatának segítésével tovább növekedhet az idősek biztonságérzete, szeretteikkel való kommunikációs könnyebb lesz.

Az idősek mellett a gyermekekről is gondoskodik a város. Konzorcium gesztoraként elindította a gyermekesély pályázatot, mely 5 év alatt közel 500 millió forintot fordít a hátrányos helyzetű családok gondozására. Emellett most nyújt be ennek segítésére 100 millió összegben eszközfejlesztési pályázatot.

  

A fiatalok esélyeit növeli, hogy 2018-ban megépülhet pályázati segítséggel az új uszoda, hiszen a régi hiányzik az úszást kedvelőknek.

A Városi Sportközpont is folyamatosan szépül és bővül. A sporttal foglalkozó szakemberek újabb és újabb lehetőségeket teremtenek. Így a csarnok belső tere szépült meg az elmúlt hónapokban, alkalmasabbá válva a kosárlabda oktatására, valamint mérkőzések szervezésére. Már leány utánpótlás csapata is van a városnak.

  

  

A nyáron együttműködési megállapodás született az UTE Akadémiával, a labdarúgás utánpótlás segítésére. Kiemelkedő eredményeket érnek el az erőemelésben a város diákjai. A labdarúgás és a sakk szakosztály mellett ezek a sportok is elterjedőben vannak.

  

Az óvodások sem maradhatnak ki az egészséges életmódból. Elkészült az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány és a Magyar Kézilabda Szövetség anyagi támogatásával az Encsi Csoda-Vár Óvoda és Bölcsőde udvarán az Ovifoci pálya. A pályához olyan eszközök is tartoznak, mely már labdajáték oktatást is lehetővé teszi.

  

  

A hagyományos rendezvények is megújulnak. A Magyar Kultúra Napja alkalmából az éven új elismerést alapított a város. Azokat jutalmazta, akik a kultura területén hosszú ideje sokat tettek le az asztalra. Bár nagy zenei fesztiválokat nem szervez, de minden éven ellátogat néhány ismert és népszerű együttes Encsre, de a helyi tehetségeknek is rendszeresen fellépési lehetőséget teremt.

  

Nagyobb színházterem hiányában a nyári színházak vonzanak nagy számú közönséget.

Az Encsi Városi Művelődési Központ és Könyvtár több napos fesztivált szervezett az Abaúji Értéktár ápolására a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával. A Bogrács-csata és a Pálinka mustra rendezvényén az intézmények mellett a testvérvárosok különleges ételei színesítették a kínálatot.

  

  

  

Augusztus 20-án új díszpolgára lett Encsnek. Dr. Hörcsik Richárdnak, a térség országgyűlési képviselőjének köszönte meg a város a segítséget.

A Hadügyminisztérium pályázata tette lehetővé, hogy méltó emlékhelye legyen az I. Világháború hőseinek és halottainak. A már meglévő emlékmű mellett a környezetet is sikerült megújítani.

   

  

Az ide látogató, ha végigmegy a városon, rendezett utcákat, szépen felújított épületeket, virágos, zöld tereket láthat. Elmondhatjuk, hogy a város jó évet zárhat. Az önkormányzat anyagi helyzete stabil, a tervezett beruházásokat, feladatokat el tudta végezni.

Persze, nem dőlhet hátra, nem elégedhet meg a város vezetése. Számtalan feladat áll még előttük. Vannak megoldatlan ügyek. Pl. a ravatalozó, melyre rövidesen megoldást kell találni. Nagy előrelépés, hogy a köztemetőink rendben vannak, a közfoglalkoztatási programban dolgozók munkájának köszönhetően. Új és impozáns az encsi temető kapu, a parkolók száma növekszik.

Néhány pályázat még elbírálásra vár. Így nagyon sürgető az abaújdevecseri településrészen a Csoma-kastély és a parkjának felújítása, hogy újra hasznosítani lehessen.

Különleges színfolt lehetne az extrém sportpark megépítése.

Mindezek tükrében Encs Város Önkormányzata tevékenyen várja a 2018. évet!


2018-01-10 09:53