AZ ERDÉLYI MAGYARSÁG FELHÍVÁSA


Kovászna Megye Tanácsa elnöke, valamint Gelence Község Polgármesteri Hivatala polgármestere levélben fordult Encs Város Önkormányzata polgármesteréhez, melyből az alábbiakat közöljük:

Bizonyára nem újdonság az, hogy az erdélyi magyarság helyzete távolról sincs rendben. Közösségünket folyamatosan támadások érik, veszélyben vannak jogaink, bezárják iskoláinkat, gyermekeink jövőjét teszik kockára, megtagadják tőlünk nyelvi jogainkat. Ezért kell küzdenünk nap, mint nap Bukaresttől Brüsszelig. Ebben a küzdelemben kérjük a ti támogatásotokat: álljatok ki értünk, erdélyi magyarokért!

 A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójával (FUEN) közösen elindította a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést, a Minority SafePack-et. Célunk: európai uniós védelmet biztosítani az őshonos nemzeti kisebbségek számára. Azt kérjük, hogy az EU fordítson nagyobb figyelmet a kisebbségvédelemre, biztosítson anyagi forrásokat az anyanyelvhasználatra, ismerje el a regionális és kisebbségi nyelvek létét és fontosságát, támogassa a jó gyakorlatok átültetését.

Ez a magyar nemzet, és minden európai kisebbség számára létkérdés. Erdélyben már összegyűjtöttünk 260 ezer aláírást, de ennél többre van szükség. Ezért fordulunk most felétek, az intézményeink, településeink és közösségeink közötti kiváló együttműködésre alapozva. Döntő jelentőségű lehet az ügy szempontjából, ha testvérmegyéink, városaink, településeink lakóit is közös nemzeti ügyünk támogatói között tudhatjuk.

 Az európai polgári kezdeményezések sikeréhez 1 millió uniós állampolgár támogatása szükséges. A Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezésnek még 300 ezer támogatóra van szüksége.

A ti és a testvérközösségek támogatásával a cél elérhető!

 A kezdeményezés online, a www.jogaink.hu oldalon, illetve a papíralapú aláírással (http://www.minority-safepack.eu/assets/downloads/forms/MSPI_Hungary_HU_v2.pdf) egyaránt támogatható.


2018-03-21 07:56