KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY- nagysebességű hálózati infrastruktúra kiépítése ügyében


KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY

 

A Digitális Nemzet Fejlesztési Program megvalósítására a Kormány „Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése” elnevezéssel GINOP-3.4.1-15-2016 kódszámon pályázatot írt ki kis-, közepes és nagyvállalkozások részére.

 

A projekt célja az újgenerációs (NGA) hozzáférési hálózat, nagysebességű hálózati infrastruktúra kiépítése.

A megvalósítással összefüggő ügyeket a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította azzal, hogy azok vonatkozásában építésügyi hatósági ügyekben nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni, és településképi bejelentési eljárásnak nincs helye.

 

A hálózat megvalósítása során a technológia – semleges.

 

A támogatásigénylés alapegységei a járások.

A fejlesztésnek tehát az érintett járásban valamennyi a pályázati mellékletben szereplő igényhelyre és felhordó hálózati szakaszra ki kell terjednie. Ezek között szerepel minden olyan ingatlan, amely esetében nincs jelenleg szolgáltatás,  illetve az 30 Mbps alatti.

 

A pályázati felhívás értelmében a támogatási kérelmet benyújtó szervezetek az együttműködés keretében vállalták, hogy az általuk megvalósuló hálózatot elérhetővé teszik más szolgáltatók számára is (nyílt hozzáférésű nagykereskedelmi termék biztosítása révén) legalább 7 évre, tekintettel arra, hogy a kiépítendő hálózat 100 -1000 Mbps szolgáltatás nyújtására képes.

 

2016. augusztusában az LRT-COM Távközlési Szolgáltató Kft támogatást nyert a hálózati infrastruktúra kiépítésére az encsi járásban.

 

A Kft elkészítette a hálózat kiviteli terveit, mely alapján a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Miskolci Hatósági irodája az építési engedélyt kiadta. A munkaterület átadása 2018. május 11-én megtörtént, a munkálatok 2018. május 28-án kezdetüket vették.

 

Az építés módja: új oszlopsor optikai légkábellel. A teljes nyomvonal hossza a város területén29 640 m, az oszlopok száma: 969 db.

Az optikai kábel előnye, hogy nincs benne fém, ezért a villán nem tud belevágni.

 

A fejlesztés eredményeként a járás 3250 háztartásának nyílik lehetősége szélessávon csatlakozni az internethez.

Kapcsolat:

LANDOR RICHÁRD  richard@landor.hu

RAJNICS ZOLTÁN    rajnics.zoltan@upcmail.hu

A pályázat benyújtása, engedélyeztetése és megvalósítása során az Önkormányzatnak véleményezési, engedélyezési jogköre nincs!


2018-05-29 15:56