ROLE EGYÜTTES KONCERTJE


Január 28-án kedden délelőtt zsúfolásig megtelt az Encsi Váci Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium aulája. Pacsai János görög katolikus parókus meghívására az erdélyi Role zenekar lépett fel. Az 1987-ben alapított csíkszeredai magyar együttes, amely a magyar irodalom, valamint a székely és csángó népi költészet remekeire építkezik, magába foglalva az ősi erdélyi tradíciókat, hagyományos dallamokat és a progresszív rockzene elemeit.


  

Az évek folyamán több mint 300 saját dal, 14 koncert műsor készült a kodályi elvekre épülő gyerekkoncerttől az Ady Endre és József Attila versek dalba öntéséig. Ez utóbbi volt a témája a mai koncertnek is.

A nézőtéren nemcsak a gimnázium tanulói, de a város lakói is helyet foglaltak. Karsai Attila igazgató úr megköszönte a lehetőséget, hogy a sok fellépés mellett Encsen is fellépnek. Pacsai János parókus bevezetőjében beszélt a versek jelentőségéről az ember életében. Tolmácsolásában egy Ady Endre vers teremtett hangulatot.


Érdemes volt időt szánni a rendhagyó irodalom órára. Az öt főből álló együttes méltán népszerű Erdélyben. A különleges hangzásvilágú dalok, a csodaszép hangú énekes, az igényes előadás élvezetes, tartalmas kikapcsolódást nyújtott a hallgatóságnak.
 

 


2019-01-28 14:36