EMLÉKTÁBLA AVATÁS FÜGÖDÖN


Emléktáblát avatott Encs Város Önkormányzata Fügöd településrészén Balogh János hegedűművész, zenetanár tiszteletére. Balogh János Fügödön született, és mindig szívesen, meleg szívvel beszélt szülőfalujáról. Ezért a településrészi önkormányzat úgy gondolta, hogy Fügöd is megemlékezik róla. A tehetséges hegedűművész bejárta az egész világot.

KONYOR JUDIT  

Az ünnepség Menyhért Béláné Éva néni énekével kezdődött, aki padtársa volt Balogh Jánosnak. Konyor Judit önkormányzati képviselő, a Fügödi Településrészi Önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy Fügöd büszke lehet rá, hogy újabb kiemelkedő személynek állíthatnak emléket. A Szent László Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói Zsigmond Gábor szavalatával, Novák Írisz hegedűjátékával színesítették a programot.

NOVÁK ÍRISZ  SZELES ANDRÁS  

Szeles András avató beszédében méltatta Balogh Jánost. Megtudhattuk, hogy korán árván maradt, a nagymamája gondoskodott róla. Emellett a rokonok is figyeltek rá, de nagyon sokat köszönhet két tanítójának, Petró Andrásnak és Kurucz Andrásnak is. Nagybátyja, Dr. Mikola Bálint és dr. Tóbiás Gyula is segítették a pályáján. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanári és előadóművészi diplomát szerzett. A Miskolci Szimfonikus Zenekar első hegedűse és a Miskolci Egressy Béni Zeneiskola hegedűtanára volt a 60-as években. 1971-től több mint tíz éven át a Magyar Állami Operaház első hegedűse, ami nagyon komoly rangnak számít, európai koncertkörúton vett részt. Ausztriában hegedűtanári állást vállalt, vendégszerepelt Bregenz-ben, a Bécsi Filharmonikusoknál és a Vorarlbergeri zenekarnál első hegedűs volt.

Ezt követően Balogh Imre, a hegedűművész fia szólt a megjelentekhez, néhány személyes élménnyel elevenítette fel édesapja emlékét.


BALOGH IMRE  

Az emléktáblát Balogh Imre és Szeles András avatta fel. A család, Encs Város Önkormányzata, a Fügödi Településrészi Önkormányzat és az Abaúji Honismereti és Helytörténeti Egyesület helyezett el koszorút a frissen felavatott emléktáblán. Közben csodálhattuk Balogh János hegedűjátékát.

Az ünnepélyes avatást egy tanítvány, Lenkey Csaba hegedűművész, tanár, a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium cimzetes igazgatója hegedűjátéka zárta.  


  


Ezt követően a református templomban istentisztelettel emlékeztek meg Balogh János halálának 10. évfordulójáról.


  

  


2019-09-12 11:23