2019.


2019

1. A „Zöldváros kialakítása Encsen” projektben megkezdett felújítási munkák befejeződtek az Encsi Városi Művelődési Központ és Könyvtár épületében, melynek eredményeként a kisterem teljes körű felújítása (elektromos- és fűtési rendszer felújítása, helyiség belső felújítása, nyílászárók cseréje, hangosítás és előadótermi funkcióhoz szükséges informatikai rendszer  kiépítése, ) valósult meg. A fejlesztést követően a helyiség konferencia /előadó teremként funkcionál.

 

 

2. Az önkormányzat elindította a leromlott állapotú építményeinek a felújítását. Elsőként az Encs, Petőfi út 77. 3/3. szám alatti lakás felújítása valósult meg tavasszal.

 

3. A 75 éve elhurcolt és elpusztított encsi zsidóság tiszteletére emlékműállítás és avatás.

 

 

4. A nyár folyamán szintén a „Zöldváros kialakítása Encsen” pályázat projektelemeként valósult meg az „Emlékpark” és a „Millenniumi park” felújítása, a „Sportpark”(fitnesz és extrém-sport terület) kialakítása, két közterületi játszótér, egy  400m-es rekortán futópálya és egy parkolóterület kialakítása. A megvalósuló fejlesztések hozzájárulnak a város zöldfelületének átfogó rendezéséhez, illetve lehetőséget biztosítanak az encsieknek szabadidejük aktív és tartalmas eltöltéséhez.

 

              A „Sportpark”                                              Az „Emlékpark”

5. A TOP-1.1.3-15-BO1-2016-00009 kódszámú, „Encs Város Gazdaságfejlesztése” című pályázati támogatás segítségével a fedett (felső) piacterület II. ütemének megépítése és az „alsó piac” első ütemű felújítása valósult meg.

  

6. A Millenniumi parkban a kisgyermekek és szüleik örömére civil összefogással új játszótér létesült, amelyet a gyermekek nagy örömmel birtokba is vettek. Az új játszótér a Képviselő-testületi tagok és helyi vállalkozók támogatásával jött létre.

 

  

7. A „Fenntartható közlekedésfejlesztési beruházások Encs és Méra településen” című pályázat keretében lassan lezárul a belterületi (Petőfi és Rákóczi út mentén elhelyezkedő) kerékpárút felújítása, illetve megkezdődött az Encs-Méra közötti kerékpárút építése, amellyel immár teljes lesz a város környéki (Encs-Méra, Encs-Forró, Encs-Gibárt) kerékpárúthálózat.

 

 

8. Encs Város Önkormányzata folytatja a négy éve megkezdett temetőkert felújítási programját, melynek keretében úthálózatának jelentős része új aszfaltburkolatot kapott.

 

 9. A temetőkert felújítási program legjelentősebb fejlesztése, hogy az encsi köztemető ravatalozója felújításra került.

 

 

10. Fügödön Balogh János hegedűművész tiszteletére emléktábla állítása.

          

  

11. A „Közkonyha fejlesztése Encsen” című Vidékfejlesztési Program keretében felújítottuk a PAX Hálózatfejlesztő- Gondozási Központban lévő konyhát és új eszközöket szereztünk be. A pályázati forrásból megvalósított fejlesztéseken kívül önkormányzati önerőből az épületben lévő régi liftet újra cseréltük, valamint egy új személygépjármű beszerzésére is sor került, amely az időskorúak ellátásában nyújt segítséget.

   

 12. Elindult az Encsi Többcélú Kistérségi Társulás EFOP-2.1.2-16-2017-00024 kódszámú, „Fejlesztő környezet biztosítása” című pályázatának a megvalósítása.

 

13. A Petőfi, illetve a Rákóczi úton lévő leromlott állapotú vasúti átjáró rekonstrukciója (az önkormányzat közbenjárásával) megvalósult, melynek eredményeként ismét biztonságos a közlekedés.

 

 

14. A Digitális Nemzet Fejlesztési Program megvalósítására az LRT-COM Távközlési Szolgáltató Kft. nagysebességű (100-1000Mbps) internet hálózati infrastruktúrát épített ki, a hálózathoz való csatlakozásra hamarosan lehetősége lesz az igénybe vevőknek.

  

15. Végéhez közeledik az Encsi Járási Ügyészség új épületének építése az önkormányzat által biztosított területen.

  

 

16. Az elmúlt években egy korszerű és kiszámítható hulladékszállítást/hulladékgazdálkodást alakítottunk ki, illetve a szolgáltatás továbbfejlesztése keretében reményeink szerint hamarosan új szelektív hulladékgyűjtő edényeket adunk át polgárainknak.

  

17. A kulturális programok mellett számos konferenciát szerveztünk, támogattunk.

 -               Az I. világháború kitörésének és pusztításának 100. évfordulója és az I-II. világháború áldozatainak emlékére rendezett konferencia

-              „Értékeink” című konferencia

-              A Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékére rendezett konferencia

-              Csoma József halálának 100. évfordulója alkalmából megrendezett emlékkonferencia

-              Klímakonferencia

-              Csoma József születésének 170. évfordulója alkalmából rendezett konferencia

-              Kreatív Abaúj konferencia

 

18. A ciklusban a következő kiadványokat jelentettük meg:

-      Abaúj értékei

-      Encs Képekben

-      Sorsfordító évek

-      Abaúji receptek

-      A zsidóság története Encsen

-      A Szent József templom története Encsen

-      Encs-Egy kisváros Abaúj szívében

 

19. 2019 szeptemberében az encsi általános iskolások, az érettségit adó intézményekbe járó középiskolások és a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj támogatásban részesült diákok számára tanévkezdési támogatást szavazott meg Encs Város Önkormányzata Képviselő-testülete.

 

Közfoglalkoztatottak száma 163 fő.

Nyári diákmunkások száma 96 fő.

 

 


2019-10-08 13:55