Kereső

POLGÁRMESTER
KÖSZÖNTŐ


TOVÁBB

Eseménynaptár

KUSZKÓ SÁNDOR (1963-2020)

Kuszkó Sándor
Encs Város Önkormányzata nevében mély megrendüléssel búcsúzunk Kuszkó Sándor önkormányzati képviselőtől, az Encsi Váci Mihály Gimnázium igazgatóhelyettesétől, aki életének 57. évében tragikus hirtelenséggel 2020. szeptember 19-én elhunyt.

1987 óta élt és dolgozott Encsen. Nyíregyházán szerzett földrajz – testnevelő szakos tanári diplomát. Az Encsi Váci Mihály Gimnáziumban helyezkedett el, ahol azóta is dolgozott. Közben elvégezte a Debreceni Egyetemen földrajz szakos egyetemi, a Budapesti Műszaki Egyetemen közoktatás-vezetői szakát. 2005 óta a Gimnázium igazgatóhelyetteseként dolgozott. 4 osztálynak volt az osztályfőnöke. Felesége a Szent László Katolikus Általános Iskolában tanítónő. 3 gyermekük már felsőoktatási intézményekben tanul.

Az Encsi Váci Mihály Gimnázium igazgatóhelyetteseként Karsai Attila igazgató így emlékezik rá:


 Tanár úr 1987-től, tanári diplomájának megszerzésétől kezdve intézményünk pedagógusa volt. 1987- 2005 között földrajz-testnevelés szakos tanárként, 2005-től napjainkig igazgatóhelyettesként segítette az iskola munkáját.

Ő volt az intézmény ECDL vizsgaközpontjának vezetője, folyamatosan részt vett pályázatok beadásában és megvalósításában, az iskola nemzetközi kapcsolatrendszerének működtetésében, de legnagyobb szívügye talán a labdarúgás volt. A „Váci” focicsapatával folyamatosan rangos eredményeket ért el, az utóbbi két évben országos döntőig, az elmúlt évben dobogós 2. helyezésig juttatta csapatát.

Fleming Nobel-díjas professzorral együtt vallotta, hogy „nincs jobb eszköz az emberi természet megismerésére a sportnál és elsősorban a csapatban űzött sportnál". Ő csapatot vezetett, de csapatban is játszott. Egy közösség része, de egyben motorja is volt. Az iskola fejlődése rendkívül fontos volt számára, partner és kezdeményező volt minden iskolai innovációban. Páratlan segítőkészséggel, óriási tenni akarással bírt. Mindig a megvalósítás lehetőségét kereste, amiben pozitív életszemlélete, vidám természete őt is nagyban segítette, ugyanakkor kollégái, barátai számára is inspirációt adott.

Bárki, bármilyen kéréssel kereste meg, sosem mondott nemet. Annak a közösségnek az érdekeit tartotta szem előtt, amelyben dolgozott. Kollégái és diákjai előtt ajtaja folyamatosan nyitva állt.

 

Az Encsi Váci Mihály Gimnáziumban folytatott tevékenysége mellett az encsi sportéletben kifejtett munkájára saját szavai felidézésével emlékezzünk:

„Ezer szállal kötődöm Encshez és a város sportjához. 1987- ben igazoltam az Encs VSC-be, ahol 1995-ig fociztam. 1994-ben értük el a klub legnagyobb sikerét, mikor megnyertük a megyei I. osztályú bajnokságot, és feljutottunk az NB-III-ba. Már ekkor elkezdtem az edzői pályát. 1995-ben elindítottuk az encsi Focisulit, ahol edzői feladatokat láttam el. 2002-ben „UEFA B” licencet szereztem, és a Bozsik-program encsi csoportvezetője lettem, amit most is ellátok. Pályafutásom alatt sok tehetséges játékost sikerült kinevelni az edzőkollégákkal az encsi labdarúgás számára. A korosztályos csapataimmal sok bajnoki elsőséget szereztünk. Három alkalommal a felnőtt csapat edzői feladatait is elláttam. 2010-es edzői munkámhoz kapcsolódik az Encs VSC utolsó dobogós helyezése, egy 2. hely. Az Encs VSC utánpótlásában játszó gyereket országon belül, és határokon túl – Kassa, Kepno - is vittem versenyre. Szerveztük a téli teremtornákat, amit remélem 2020 februárjában is meg tudunk rendezni. A gimnáziumban is folytattam az edzői tevékenységemet. Sok alkalommal játszottunk megyei döntőben, részesei voltunk országos döntőknek, ahol a legjobb eredményt májusban Szombathelyen értük el, 2. helyen végeztünk.

Nagyon sok sportrendezvényt – Bozsik-program, Váci Kupa, öregfiúk tornák, az 1994-es bajnokcsapat találkozója - szerveztem az utóbbi években, amely színesítette, színesíti a város és iskolánk mindennapjait. A csapataimmal, a munkámmal mindig Encsnek szereztem elismerést. „

Az írás az Encsi Hírekben jelent meg képviselővé választása alkalmából, melyet szívvel-lélekkel végzett. Két bizottságnak is tagja volt: a Humánágazati Bizottságnak és a Városfejlesztési és Ügyrendi Bizottságnak. Sajnos nagyon rövid ideig tudta kamatoztatni tudását, lelkesedését az önkormányzat szolgálatában.  

Halála felfoghatatlan mindannyiunk számára, távozása pótolhatatlan űrt hagy maga után.

A városban és Abaújban sokan osztoznak a családot ért pótolhatatlan veszteség fájdalmában. Őszinte tiszteletünk és részvétünk.

Nyugodjon békében!

 


2020-09-22 11:36