Kereső

Encs Város Önkormányzata középületeinek energetikai korszerűsítése

KEOP-5.7.0/15-2015-0240
   

Encs Város Önkormányzata középületeinek energetikai korszerűsítése              

KEOP-5.7.0/15-2015-0240

Encs Város Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszeréhez.

A támogatásról szóló 2015. szeptember 22-én kelt értesítésben foglaltaknak megfelelően Encs Város Önkormányzata mint kedvezményezett 116,32 M forint támogatásban részesül Encs Város Önkormányzata középületeinek energetikai korszerűsítése című pályázatának megvalósításához.

A projekt keretében két, 100 %-osan önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan energiahatékonyságának régóta kívánatos növelése valósul meg hőszigetelés és nyílászáró csere következtében. A megvalósításra a városi sportcsarnokban és a közösségi helyként funkcionáló Felső Csoma kastélyban kerül sor. A projekt megvalósulása közvetlenül gyakorol kedvező hatást az érintett ingatlanok dolgozóira és látogatóira, közvetett módon pedig az önkormányzat, mint fenntartó profitál belőle, hiszen a megvalósítást követően jelentősen csökkenni fog az energiaszámlák összege. A megvalósítás további célja, hogy az energiahatékonyság javításával csökkentse a környezetet közvetlenül terhelő üvegházhatású gázok kibocsátását. Továbbhaladva elmondható, hogy az önkormányzati költségmegtakarítás értelmében gyakorlatilag a település teljes lakossága közvetett érintettje a projekt megvalósításának.

A projekt megvalósulási helyszínei:

-        Városi Sportközpont, 3860, Encs, Gagarin út 11.

-        Felső Csoma Kastély, 3860, Encs, Kossuth Lajos út 77.

A technikai paraméterek vonatkozásában elmondható, hogy az 1982-83-ban épült sportcsarnok szerkezete – az akkoriban gyakran alkalmazott „Mezőpanel” típusú előre gyártott rendszer – hőtechnikailag rendkívül kedvezőtlen. Padlóhőszigetelés egyáltalán nem készült, a fémszerkezetes nyílászáróknak pedig gyakorlatilag nincs hőszigetelő funkciójuk. A kastély esetében a korabeli építészet jellemzői miatt a hőszigetelés nélküli kőfalak, padlók, födémek és nyílászárók a költséghatékonyság felől nézve szintén rendkívül kedvezőtlen konstrukciót eredményeztek. A fejlesztések a megvalósítást követően várhatóan évente csaknem 3 milliós nagyságrendű üzemeltetési költségmegtakarítást eredményeznek majd a tulajdonos Encs Város Önkormányzatának gazdálkodásában.

A projekt 100%-os támogatási intenzitással valósul meg, a Kohéziós Alap és a Magyar Állam támogatása mintegy 116,32 millió forint. A projekt zárására 2017. december 7-én kerül sor.


 2015-12-07 11:28