Kereső

POLGÁRMESTER
KÖSZÖNTŐ


TOVÁBB

POLGÁRMESTERI HATÁROZATOK

Eseménynaptár

IN MEMORIAM KORMÁNY PÁL


KORMÁNY PÁL


1947. JÚNIUS 23-2020. MÁJUS 19.
ENCS VÁROS PRO URBE DÍJASA
AZ ENCSI VÁCI MIHÁLY GIMNÁZIUM NYUGALMAZOTT  IGAZGATÓJA
VOLT ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ, BIZOTTSÁGI ELNÖK


Kormány Pál, a „Nyírség szülötte”, 1947. június 23-án látta meg a napvilágot Nyíregyházán. Édesapja vasutasként gondoskodott a négy gyerekről, akik közül kettő Debrecenben, egy a szülőfaluban alapított családot. Édesanyja, aki iparos szülők gyermeke volt, hosszú ideig bolti eladóként dolgozott. Gyermekkorát Ibrányban töltötte, ahol elsősorban „iparos-ezermester-feltaláló” nagyapja eszközeit forgatta a legszívesebben, szeretett barkácsolni. Vasutas gyerekként rendszeresen utazott szerte az országban, szerette az iskolai táborozást, a kirándulásokat. Ekkor ismerte meg a Zemplén erdőit. A jó tanulók közé tartozott, főleg a humán tárgyak érdekelték. Bejáróként sokat olvasott a vonaton, gyakran a „kiflipénz” elspórolásából jutott egy-egy új könyvre.

A Kossuth Gimnáziumban Nyíregyházán igényes, szigorú tantestület gondoskodott a színvonalról. A sikeres érettségi után Debrecenben a Kossuth Lajos Tudományegyetem angol-orosz szakát végezte el.

1967-ben kötött házasságot középiskolai évfolyamtársával, Horváth Ilonával. Két gyermekük született.

1969-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megye ösztöndíjasaként három évre jött Encsre a Váci Mihály gimnáziumba. A kisváros lakással várta, mind a két nyelvet taníthatta, jól érezte magát. Nem csoda hát, hogy újabb negyven évet toldott az első háromhoz. Nagyon sok nyelvtanár került ki a kezei közül, osztályfőnökként hat osztály diákjait készíthette fel az élet rögös útjaira.

1995-2005 között az intézmény igazgatójaként tevékenykedett. Az egy évtized alatt újratervezte az alapképzést, tartalmi-szervezeti megújítást hajtott végre, speciális felvételi rendszert dolgozott ki. A program biztosította a folyamatos létszámnövekedést, javította a szaktárgyi felkészítést, a kommunikációs képességek és az informatikai képzés fejlesztését.

Munkáját 1990-ben Kiváló Pedagógus kitüntetéssel ismerték el. Két évtizedig volt tagja a Miskolci Egyetemen a British Council segítségével működtetett központ módszertani tanácsnak. 1994 és 2002 között a városi képviselő-testület tagja, valamint a humánpolitikai bizottság elnöke volt.

Nyugdíjas éveiben is sokat járta a zempléni erdőket, hol gyalog, hol kerékpárral. Feleségével az utóbbi időben a legtöbbet Újhután tartózkodtak.

Mindig figyelemmel kísérte az Encsen zajló eseményeket.

A város tartalmas, aktív munkáját 2011-ben Pro Urbe kitüntetéssel köszönte meg.

2020. május 19-én hirtelen rosszul lett, a kiérkező mentők már nem tudták megmenteni életét. 


NYUGODJON BÉKÉBEN!

 


2020-05-21 16:00