Kereső

POLGÁRMESTER
KÖSZÖNTŐ


TOVÁBB
Eseménynaptár

PULZOXIMÉTERRŐL


A COVID-19-et okozó koronavírus a légzőrendszeren át jut be a szervezetedbe. Az esetek egy jelentős részében súlyos, kétoldali tüdőgyulladást okoz. A gyulladás csökkenti az a tüdőfelületet, ami részt vesz a légzésben és ezért a beteg tüdő kevesebb oxigén felvételére képes. Ennek egyenes következménye, hogy kevesebb oxigén kerül a véredbe is.

Az oxigénfelvétel károsodása a betegség bármely szakaszában előfordulhat, nemcsak a kritikus állapotban levő, lélegeztetett COVID-19 -es betegnél.

A szaturáció mérése számos esetben nagyon hasznos lehet, mert a tünetmentes egyén alacsony oxigénszintjét időben jelezheti.

A tüdő- és szívbetegek, elhízottak vagy aktív dohányosok számára a fertőzés magas kockázattal jár, így nekik a csökkenő szaturáció időben észlelése különösen fontos.

A pulzoximéterrel nem lehet COVID-19 szűrést végezni, de segítséget nyújthat a korai felismerésben, ezért hasznos lehet otthonra beszerezni.

A pulzoximéter elvéről és annak használatáról hosszabban itt olvashatsz: https://www.webbeteg.hu/cikkek/adattar/23382/pulzoximeter

Célszerű nyugalomban, legalább szobahőmérsékletű helyiségben végezni a méréseket a lehető legpontosabb eredmények érdekében!

A szaturáció határértéke 96 felett jó, 90 alatt nem!

COPD-sek esetében ez az érték nem érvényes, nekik alapból alacsonyabb.

Az alacsony szaturációs érték gyakran az alábbi tünetekkel jár:

-       légzési nehézség, megemelkedett szívritmus, teljesítménycsökkenés, idegesség, hirtelen izzadás.

💬Az eszköz pulzust is mér, azonban nem kell elsőre megijedni! 50 és 100 közötti érték csak fél órányi tartós nyugalomban érvényes. Mozgás, sétálás hatására magasabbra ugrik az eredmény. Egyénileg változó lehet: előfordul, hogy valakinek 110 séta, 130 gyors séta, 150-170 futás esetén.

 Nyugalmi helyzetben érdemes feljegyezni és gyűjteni a pulzus értékeket.

Ha tartósan 100 felett van, akkor pedig jelezni kell a háziorvosnak a mért eredményeket, aki gondoskodik a páciens megfelelő kezeléséről. Kevesebb jelenjen meg


2020-12-09 20:46