Kereső

POLGÁRMESTER
KÖSZÖNTŐ


TOVÁBB

PROGRAMAJÁNLÓ-AUGUSZTUS

ENCSRE ÉRKEZETT A KÉKFESTŐ KIÁLLÍTÁS

   


Szerdán nyílt meg az a kiállítás Encsen a Városi Galériában, melyet elsőként a felvidéki testvérvárosunkban, Szepsiben állítottak össze, és tártak a nagyközönség elé.
  Mint arról már beszámoltunk, az Interreg határon átnyúló pályázatai során több területen dolgozhat együtt a két város. Az egyik ilyen terület a hagyományőrzés. A kékfestő-farmer monarchia című pályázatban Szepsi szakemberei a kékfestés hagyományait kutatták. A városukban a Finkei család tagjai voltak kékfestők. A kiállítás ennek állít emléket.

   

A hangulatos kiállításon Mikola Gergely polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd a témát kutató Dr. Bodnár Mónika, a Herman Ottó Múzeum Néprajzi Tárának vezetője mesélt a Finkei családról, a kékfestés technikájáról.

 

A programot a Csikuska Kulturális Egyesület kis művészei hegedűjátékkal és énekkel tették emlékezetesebbé. Az abaúji szőttesekkel foglalkozó kiállítás és konferencia, valamint a hagyományörző nap 2021. augusztus 21-én lesz a Váci Mihály Gimnázium aulájában és a Városi Sportközpont udvarán.


2021-08-15 19:28