Kereső


IN MEMORIAM SZABÓ SÁNDORNÉ ERZSIKE NÉNISZABÓ SÁNDORNÉ
NIKHÁZY ERZSÉBET
1928-2022.


Szomorú hírt kaptunk az elmúlt héten. 94 éves korában elhunyt városunk megbecsült tagja, Szabó Sándorné Erzsike néni. Nehéz röviden összefoglalni tartalmas és példaértékű életét.

1928-ban született Hajdúnánáson, de gyermekkorát Hernádszentandráson töltötte. Soha nem feledkezett meg a gyökereiről. A település díszpolgári címmel hálálta meg munkálkodását.

Elsőként tanítónak tanult. Számos helyen tanított, de mindenhol szívesen fogadták tenniakarását.

Az állandó tudásvágy, az új dolgok felfedezése, az értékteremtés jellemezte egész életében. Matematika-fizika szakos diplomáját már munka mellett szerezte. Hamar megmutatkozott munkabírása, szakfelügyelő lett matematikából. Kollégái szívesen fogadták hasznos tanácsait, segítőkészségét.

Férjhez ment, társa Szabó Sándor személyében méltó társra talált. Két gyermekük született.

Közösen kezdték összegyűjteni környezetük, a paraszti élet, a vidéki porták, a népi művészet értékeit. Létrehoztak egy rangos, színvonalas gyűjteményt, az Abaúji Helytörténeti Gyűjteményt, melyet az Abaúji Múzeum létrejöttekor felajánlottak kiállításra.

Emellett Erzsike néni nagy figyelmet szentelt az abaúji szőtteseknek, a népművészeti mintáknak, a hímzésnek. Tudását, mint díszítőművészeti szakkörvezető adta tovább felnőtteknek, diákoknak. Türelme, szakértelme sokmindenkivel szerettette meg a hímzést.

A régi szőttesekből „Abaúji virágok” néven vándorkiállítást szerveztek férjével. Az országon belül, de a határon túli magyar területeken is megcsodálhattaák az abaúji emberek gyönyörű mintáit a Szabó házaspárnak köszönhetően.

Fáradhatatlan energiáját bizonyítja, hogy közben a pedagógus pályán is további sikereket ért el. Sorra kapta az elismeréseket: Kiváló Pedagógus, az Oktatásügy kiváló dolgozója, a Népművészet mestere, Örökségünk különdíj, Encsért 2007, Megyénk kultúrájáért.

Nyugdíjazása után sem szűnt meg a közösségért dolgozni. Tagja volt a Kazinczy Ferenc Társaságnak, az Abaúji Honismereti és Helytörténeti Egyesületnek. Szakkört, foglalkozásokat vezetett a nyugdíjasoknak.

Az elmúlt éven tudását és szőtteseit felajánlva segítette a város határon átnyúló pályázatát a néphagyomány témájában. Fáradhatatlanul, értékes szakmai tanácsokkal látta el a készülő kiadványt, a kiállítást.

Tudását, pozitív személyét hiányolni fogjuk!

Nagy űrt hagyott maga után.

Búcsúzunk tőle, de életművét, emlékét őrizzük!

 


2022-05-24 22:07