Kereső


Változások az önkormányzati lakások bérleti díjaiban

Külső felújításon esett át a Petőfi út 12. szám alatt található önkormányzati lakás.


Folytatva az önkormányzati tulajdonú épületek saját forrásból való fejlesztését, az Encsi Városgazda Kft. közreműködésével sikerült a városképbe illően a Petőfi úton külsőleg felújítani egy újabb szociális lakás, bízva abban, hogy ezzel is javul a város arculata.

Emellett 2022. július 1-jétől életbe lép a már egy éve megszavazott, „az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról szóló 5/2016 (II.23.) önkormányzati rendeletünk módosítása.

Az eddigiekhez képest már nem összegeket határozott meg a Képviselő-testület bérleti díjként, hanem a mindenkori minimálbér bizonyos százalékához köti a fizetendő bérleti díjakat. Így például egy összkomfortos szociális lakás bérleti díja a mindenkori minimálbér 0,25% négyzetméterenként, vagyis 500 forint.

Az önkormányzatnak az elmúlt tíz évben évente 10 millió forint bevétele keletkezett bérlésekből, azonban, ha figyelembe vesszük a leamortizált lakások felújítását, akkor veszteséges tevékenységet folytatott. Az elmúlt két és fél évben több mint 60 millió forintot költöttünk az önkormányzati lakások felújítására, állagmegőrzésére saját költségvetésünk terhére, amit nagyon fontos eredménynek tartok.


Példaként: egy 42 négyzetméteres összkomfortos szociális lakás bérleti díja 2016 óta 15.400 forint volt, 2022. júliusától 20.610 forint. Egy földhivatal feletti, összkomfortos 54 négyzetméteres piaci lakás bérleti díja 27.000 forint volt, elsejétől pedig 43.200 forint.

Az önkormányzatnak ebből sokkal több bevétele nem keletkezik. Az éven mindössze 3 millió forint többletbevételről van szó. Továbbra is ennek a többszörösét kívánjuk a lakások felújítására, energetikai korszerűsítésére fordítani.

Mikola Gergely

polgármester


2022-06-23 15:26