Kereső
ENERGIAHATÉKONYSÁG ÉS A MEGÚJULÓ ENERGIÁK


Intézményvezetői megbeszélés az energiaválság kezelése érdekében


Ahogy a lakosság jelentős többsége, Önkormányzatunk is nehéz helyzetbe kerül(het) a következő időszakban az energiaválság hatásai miatt. A lakossági rezsicsökkentés részbeni kivezetésével egyidőben az önkormányzat alól is kikerült a védőháló. Az új számok alapján az eddigi 36 Ft/kwh áram helyett 260 Ft/kwh, a 120-160 Ft/m3 gáz helyett minimum 500-700 Ft/m3 árat fogunk fizetni.

A legfontosabb feladatunk, hogy a szociális alapszolgáltatásokat, az idősek otthonát, a bölcsődéket és az óvodákat a lehető legmagasabb színvonalon tudjuk működtetni, illetve minden munkavállalót megtartson az Önkormányzat, illetve az intézményi rendszerünk.

Sajnos azonban döntéseket is kell hoznunk, hiszen éves szinten 100 millió forint feletti többletkiadásunkra nincs hosszútávú fedezet. Minden intézményünk készül több forgatókönyvvel, de nincs döntés még teljes intézményi bezárásokról. A következő pár hét történéseitől függ, hogy meddig kell majd húznunk a nadrágszíjunkat, addig is a kevéssé használt, ideiglenesen pótolható épületeinkben, feladatainkban korlátozásokat vezettünk be: ideiglenesen bezárjuk a Városi Galériát és nyilvános mosdót, a volt tüdőgondozó épületét, a Szeles utca 2. alatt található ingatlanunkat, a szökőkutat elzártuk, a városi díszvilágítás korlátozásának lehetőségét (nem a közvilágításét!) vizsgáljuk.

Arra kérek mindenkit, hogy a városi pletykáknak ne üljenek fel, bár annak is a tudatában vagyok, hogy ezen pletykáknak van valóságalapja, mert készülünk a legrosszabbtól a legjobb helyzetig, hogy ne érjen minket meglepetés. A továbbiakban is időben, a weboldalunkon és a FB oldalainkon is tájékoztatást fogunk adni a várható korlátozásokról, lehetőségeinkről.

Bízom benne, hogy mindenki a legjobb döntést tudja majd meghozni, és át tudjuk vészelni közösen a ránk váró nehéz időszakot.

Mikola Gergely
polgármester

 


2022-09-19 20:07