Kereső
ENERGIAHATÉKONYSÁG ÉS A MEGÚJULÓ ENERGIÁK


A többgenerációs családi házban élő családok rezsicsökkentésével kapcsolatos tájékoztatás

Ötszörösére nőtt a gáz ára tavaly óta: így érinti a magyar lakosságot az  európai rezsipánik


A Miniszterelnökség, Belügyminisztérium és az Építési és Beruházási Minisztérium hivatalos állásfoglalása alapján az alábbiakról tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot:

- A jegyzői hatósági bizonyítvány iránti kérelem írásban vagy személyesen nyújtható be, az egyszerű e-mail azonban nem megfelelő.

- A hatósági bizonyítvány kiállításához szükséges helyszíni szemle időpontja telefonon, e-mailben is egyeztethető.

- Nem feltétel a tényleges lakáshasználat, nem kerül ellenőrzésre az ott lakók száma.

- Annak nincs jelentősége, hogy az egyes lakrészekben rokonok laknak-e, a nem rokonoknak is jár a kedvezmény.

- A támogatás a fogyasztói helyhez kötődik, így valamely tulajdonos több lakása után is lehet kedvezményezett.

- Nem jogosult a kedvezményre a fogyasztói hely, ha a lakhatás nyilvánvalóan nem összeegyeztethető a helyiségek funkciójával pl. üzem, üzlet, műhely, raktár, nyilvántartott szálláshely stb.

- Minden lakás rendeltetési egységnek meg kell felelnie az OTÉK 105.§ előírásainak, mind a funkcionalitás, mind a méretnagyságrendek tekintetében, így:

-- minden lakás rendeltetési egységnek műszakilag megosztottnak, önállónak kell lennie (attól, hogy egy lakásban van két fürdőszoba, 2 konyha, 2 WC még nem lesz egy lakásból kettő!)

-- nem lehetnek közös használatúak a lakáshoz szükséges egyes helyiségek pl. konyha, fürdőszoba,

-- minden önálló lakás rendeltetési egységnek fűthetőnek és földgáz fogyasztónak kell lennie (az az épületrész, amely nem fogyaszt földgázt, nem jogosult a kedvezményre).

- Nem minősül önálló lakásnak az az épületrész, helyiségcsoport, amelyek között közvetlen kapcsolat van pl. ajtóval összenyílnak, ezért az egyik átjárható a másikból, akkor sem, ha egyébként az épületrészek rendelkeznek bejárattal a szabadból vagy közös közlekedőből.

- Nem minősül önálló lakásnak az az épületrész, helyiségcsoport pl. tetőtér beépítés, amelynek megközelítése nem az épületen belüli közös közlekedőből vagy a szabadból indul, hanem egy lakás egy helyiségéből pl. nappaliból, étkezőből stb.

 

A CSOK kedvezménnyel épült tetőtér-beépítés esetén a kedvezmény eltérő feltételekkel biztosított, esetükben nem kell a jegyzőnek eljárnia!

A több generációs családi házak, ahol egy-egy részben pl. földszint, emelet, tetőtér egy-egy család lakik, de műszakilag nem megosztottak a lakrészek, nagycsaládosok kedvezményére jogosultak!

 

Encs, 2022. szeptember 22.

 

                                                                                                                                             Encsi Polgármesteri Hivatal


2022-09-22 12:56