KeresőEnergiahatékonyság és a megújuló energiákSOHAJDA ISTVÁN 1951-2023.

Mély megrendüléssel hallottuk a hírt, hogy Sohajda István, az Encsi Aba Sámuel Szakiskola volt iskolaigazgatója, volt önkormányzati képviselő életének 72. évében elhunyt. Temetése november 9-én 11.00 órakor az encsi temetőben lesz.

Sohajda István 1951. július 11-én született Sátoraljaújhelyen. Édesapja munkája miatt költöztek Encsre. Iskoláit már itt végezte. A dunaújvárosi Kohó és Fémipari Főiskola elvégzése után tovább képezte magát, műszaki tanári, közoktatásvezetői szakképesítést szerzett. 1975-től dolgozott Encsen. Feleségével itt élt 2023. október 29-én bekövetkezett haláláig. Két gyermeke született.

Nagy utat tett meg a nevelőtanári munkától az iskolaigazgatóig.

A régi katolikus iskola épületében a 101. Számú Ipari Szakmunkásképző Iskola Kihelyezett Iskolájaként a három szakmában 120-140 szakmunkástanulóval indult iskola fejlesztése, megerősítése, bővítése az ő nevéhez fűződik.


1980-tól fáradhatatlanul vezette az iskolát, mely ebben az időben élte fénykorát. Encsen, de megyei szinten is a szakmunkásképzés meghatározó, aktív tagja volt. Bővítette a szakmák kínálatát, növelte a tanulólétszámot és a tantermek számát. Jó érzékkel választotta ki az oktatandó szakmákat. Sok-sok diák került ki a kezei alól. Igazgatása alatt szinte saját erőből új létesítményt építettek a tanulók és oktatók segítségével. Pályázatokat nyújtott be, szépítette az iskolát, korszerűsítette a szakmai munkához szükséges eszközöket. A városban is tevékenyen részt vettek intézmények, épületek felújításában.

1994-től több cikluson keresztül 2010-ig volt önkormányzati képviselő, bizottsági elnök.

2011-ben ugyan nyugdíjba vonult, de továbbra is vállalt közéleti szerepet, segítette az iskola munkáját. Rendezvényeken, kulturális programokon mindig találkozhattunk vele. Jó humora legendás volt, mindenkihez volt néhány kedves szava. Közvetlen személyisége nagyon fog hiányozni.


2023-11-02 13:33