Kereső

ABAÚJI ÉRTÉKEK NAPJA

Abaújdevecser tele van hagyományokkal, műemlékekkel, melynek Molnárné Juhász Éva az egyik ápolója, gyarapítója kereste meg Mikola Gergely polgármestert, hogy a kiállításokat népszerűsíteni kellene.

Így került sor az Abaúji Értékek Napjára, melyet Encs Város Önkormányzata és az Encsi Művelődési és Sportközpont, Könyvtár szervezett.


  

A délelőtt jó hangulatú akadályversenyen adtak számot az encsi általános iskolások arról, mit tudnak a városról, a néphagyományról, mennyire ügyesek a népi játékokban. Az öt állomásból álló akadályverseny az abaújdevecseri kastély parkjában és a gazdatiszti házban ért véget.

  

   

A fantázianevű csapatok között nagyon szoros volt a küzdelem és ezt a pontozás is tükrözte. A felső tagozatban az első után három egyforma pontos csapat következett, akik között képkirakó döntött a végső sorrendről.

    

  1. Kaszkadőrök Encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola 6.c osztály képviselői
  2. Szent László lovagjai Szent László Katolikus Általános Iskola és AMI 7. osztályos tanulói
  3. Ugribugrik Encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola 5. b osztályosai
  4. Nyerő 16-os Encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola 5.c osztálya

Az alsó tagozatosok eredménye:

  1. Életrevalók Encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola 4. c osztálya
  2. 4. b Szent László Katolikus Általános Iskola és AMI
  3. Cséphadarók Encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola 3. c osztálya

A másik két csapat egy Zrínyis(4.b) és egy Szent Lászlós(4.a) is ügyesen szerepelt, jól vették az akadályokat, kis pontszámokkal maradtak le.

Köszönjük a gyerekek és a pedagógusok lelkes munkáját.

A folytatás is érdekes és élvezetes volt. Molnárné Juhász Éva mutatta be a gazdatiszti ház kiállítását, a néphagyomány felkutatása terén végzett munkát. Nemrég egyesület alakult, mely a további kutatást és a megőrzést tűzte ki célul. Ezt követően Sándor Róbert, Abaúj Tájegységi Értéktár Bizottság elnöke számolt be a munkájukról, eredményeikről, az értéktárba felvettek érdekességekről. Közben az abaújdevecseri asszonyok keze munkáját dicsérő finomságok kerültek az asztalra, soros laska, lábatlan tyúk, krumli lángos, fánk.

Köszönjük a szervezőknek ezt a tartalmas napot!


2024-06-24 14:08