Legszebb Konyhakert Program

Encs Város Önkormányzata 2013-ban csatlakozott „A Legszebb Konyakert” programhoz, amelynek elindítója (ötletgazdája) Karcag város akkori alpolgármestere Kovács Szilvia, védnöke, pedig dr Fazekas Sándor Földművelésügyi miniszter volt.


Kovács Szilvia 

A program előzménye

Az 1980-as évektől kezdődően a lakóházaknál évről-évre folyamatosan visszaszorult a konyhakertek jelentősége. Ez a tendencia az 1990-es évek közepére elérte azt az állapotot, hogy a lakóingatlanoknál a kertek jelentős része befüvesítésre került, esetleg virágokkal, dísznövényekkel ültették be. A konyhakertek csökkenésével a lakosok vásárlási szokásai is változtak, sajnálatos módon a mindennapi zöldség -és gyümölcs szükségletet egyre többen a boltokból szerezték / szerzik be. A kezdeményezett program ezt a tendenciát kíván megállítani, ezen szeretne javítani.

A program célkitűzése: - a lakóingatlanoknál ismételten jelenjenek meg a konyhakertek és a lakosok itt termeljék meg az éves zöldség -és gyümölcs szükségletük jelentős részét.

 

Encs Város Önkormányzata a programban meghatározott célt magáénak érezve 2013-ban Együttműködési megállapodást írt alá az ötletgazdával, amelyben rögzítésre kerültek az országos programhoz való csatlakozás feltételei (pl: egységes arculat, egységes bírálati rendszer …stb). Ezek után a Képviselő-testület a 12/2013 (VI. 27.) önkormányzati rendeletében rögzítette a programmal kapcsolatos helyi sajátos rendelkezéseket (pl: az abszolut győztesek részére pénzjutalom adása …stb).

 

Encs Város Önkormányzatának képviseletében Szeles András polgármester 2015-ben Szándéknyilatkozatot írt alá és Együttműködési megállapodás keretei között megerősítette a település programhoz való csatlakozását.

 konyhakert embléma

A program helyi koordinálását az Encsi Polgármesteri Hivatal Műszaki irodája végzi (3860 Encs, Petőfi út 75. sz.), amelynek elérhetősége tel.: 46/385-914; e-mail: muszak@encs.hu

 


2015-04-23 15:18