A PROJEKT BEMUTATÁSA


 

Az  „Az európai utakon” projektet az Európai Unió finanszírozta az „Európa a polgárokért” program keretében

 

2. ág 2.1. „Testvérvárosos-program. Demokratikus szerepvállalás és polgári részvétel” intézkedés

 

Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozót 50 állampolgár részvételével, akik közül 25 fő Kępno (Lengyelország), 25 fő Encs (Magyarország) lakosai.

 

Helyszín/ Dátumok: a találkozó helyszíne Kępno (Lengyelország) volt, 2016/04/29 és 2016/05/04 között.

 

A projekt vezetője – Kępno község (Lengyelország), partner- Encs város (Magyarország)

 

A program a célja az volt, hogy ösztönözze a testvérvárosok lakosait (a lengyel Kępno lakosait és magyar Encs lakosait) olyan tevékenységekben való szerepvállalásra, amelyek az Európai Unió integrációjára és fejlesztésére irányulnak. A program találkozási lehetőséget nyújtott  a résztvevőknek Kępnoban. Emellett tapasztalatot kicserélhettek a helyi szintű uniós politika megvalósításával kapcsolatban és megvitathatták a nézeteiket Európa jövőjéről.

 

Résztvevők: vállalkozók, gazdálkodók, tanárok, hivatalnokok, újságírók és társadalmi szervezetek képviselői.

 

Részletes leírás:

 

Az első napon, 2016/04/29-én a magyar delegáció Encsről Kępnoba érkezett. A rendezvény a vendégek fogadásával és regisztrációjával kezdődött. Este vacsora keretében hivatalosan is a kepnoi önkormányzat képviselői  köszöntötték a delegáció tagjait.

 

2016/04/30-án a reggeli után a delegáció a Kępnoi Kultúrális Központba ment, ahol rendezvény megnyitó konferencián vett részt. Az előadások előtt Piotr Psikus, a Kępno polgármestere, Andrzej Kosakiewicz, Kepno alpolgármestere és Andrzej Stachowiak, a Kępnoi Város Tanács elnöke hivatalosan megnyitották a konferenciát és köszöntötték a vendégeket. Sebastian Kubas, aki a politikatudományok doktora, előadást tartott a Lengyelország és Magyarország közös történelméről, illetve a Lengyelország és Magyarország Európai Unióhoz tartozásáról.

Urbánné Kléri Szilvia, aki a magyar delegáció koordinátora, röviden mesélt az Encs községről. Az előadás keretében bemutatta a Szeles András, Encs polgármestere által készített prezentációt.

Ács János, az Encsi Polgármesteri Hivatal képviselője mesélt az uniós projektekről, amelyeket Encsben megvalósítottak.

A konferencián résztvevők beszéltek a különbségekről, illetve hasonlóságokról a Kępno és Encs között. Vitatkoztak arról, hogy mit várnak el a lengyelek és a magyarok az Európai Uniótól, véleményt cserélték az uniós megoldásokról.

A résztvevők szívesen ismerkedtek meg azokkal a tényekkel, történekkel a testvérvárosi községek életeiből, amelyek számukra eddig ismeretlenek voltak. A megbeszélés során megosztották az érzéseiket és rámutattak a közös Európa legjelentősebb problémaira. A konferencia alatt bemutatták Kępno és Encs községben végrehajtott beruházásokat és vállalkozásokat, melyeket az Európai Unió támogatt.

Az első konferencia befejezése után mindenkit meghívták egy sétára, amelynek keretében a résztvevők megnézhették az uniós beruházásokat. Láthatták a szabadon lévő konditermet, az új játszóteret, street workout parkot és skate parkot.

A séta végén a vendégek meglátogatták a kępnoi múzeumot, amelyet az Európai Unió támogatásával felújították. Ez a felújítás az elmúlt évek egyik a legnagyobb megvalósított beruházésa Kępnoban.

Este a kępnoi főtéren a delegáció tagjai részt vettek egy rendezvényen, amelyet a lengyel kereszténység 1050. évfordulója alkalmából szerveztek.

A Városháza előtt pedig egy kiállítás volt látható, amely bemutatta a Kępnoban és Encsen megvalósított változásokat az uniós programok keretében.

 

2016/05/1-jén a Kępnoi Kulturális Központban a következő konferenciát tartották. A lengyel és a magyar előadók előadást tartottak az uniós források felhasználásáról a vidéki területeken és az Európa 2020 stratégia prioritásaihoz illeszkedő helyi stratégiákról.

Grzegorz Grzunka a „Wrota Wielkopolski” helyi csoport elnöke és Pecsenye Réka az Encsi gazdálkodók képviselője meséltek arról, hogy az Európai Unióhoz csatlakozás után milyen változások voltak a magyar ls lengyel területeken.

Ezután a helyi stratégiákat (alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaság, városrehabilitáció, társadalombiztosítás) Artur Kosakiewicz, a Kępno alpolgármestere, Dariusz Kowalski, a Városi Házak Adminisztráció társaság Felügyelő Tanácsának tagja, Marta Zurecka, Kępnoi Szociális Központ vezetője és Köbli Gábor, Encsi Polgármesteri Hivatal dolgozója vitatták meg egy beszélgetés keretében.

A konferencia után a vendégek részt vettek Országos Futóverseny kezdésében és meglátogatták a Kępnoi Önkéntes Tűzoltóságot.

Ezután a kępnoi főtérre mentek, ahol több rendezvényt is tartottak a májusi hosszú hétvége miatt. A fesztivál az Európai Unióról szóló kvízzel kezdődött, amelynek során a közönség sokat megtanulhatott a közös Európáról.

Ezután a színpadon elsőként Erika Takács, az Encsről érkezett énekesnő következett.

A főtéren egy magyar sátor található is volt, amelyben a delegáció tagjai a magyar kultúrát és konyhát mutatták be. A kępnoiak megnézhettek a hagyományos népviseletet, a magyar képeket és termékeket, amelyeket a vendégek Encsről hoztak. A delegáció tagjai megkínálták a lakosokat a magyar különleges ételekkel és italokkal. A magyar sátor volt az egyik a legérdekesebb fesztivál látnivalói közül. Mindenki nagyon szívesen beszélgett a magyar vendégekkel és megismerkedett a még ismeretlen ételekkel, termékekkel.

 

2016/05/02

A Kępnoi Kulturális Központban történő konferencia alatt a nemkormányzati szervezetek képviselői azt megvitatták, hogy hogyan lehet népszerűsíteni a helyi szintű demokratikus  és társadalmi szerepvállalást. Ezen kívül azt is említették, hogy milyen fontos az európai polgári társadalom építésében az önkéntesség. A kępnoiak és encsiek eszmét cseréltek ebben a témában is.

Takács Erika és Kércsi Tibor, a magyar delegáció képviselői, meséltek az ő tapasztalataikról és a Encsen folyó tevékenységekről. A kępnoi szervezetek tevékenységeiről pedig a következők adtak elő: Ewelina Karwacka, aki a Gyerekesély Egyesület elnöke, Danuta Szpakowska, aki az emlőrákkal érintett nők egyesületének az elnöke és Leszek Rorat, aki a tollaslabda klub képviselője.

A konferencia után a résztvevők a Kępno község körüli busztúrára mentek, amelynek során megnézték a legjelentősebb beruházásokat, a többek között a Kępnoi Vízművek is. A beruházások megvalósulását az Európai Unió pénzügyi támogatása tette lehetővé.

Délután a magyar delegáció tagjai részt vettek egy fesztiválon, a piacon, amelyet a Florianki (azaz a hagyományos tűzoltó ünnepség) alkalmából szerveztek. Este a Mikorzyn üdülőhelyen  integrációs találkozót tartottak, melyen a vendégek is szórakoztak.

 

2016/05/3

Ezen a napon a vendégek részt vettek egy rendezményen Kępnoban, melyet a 1791 május 3-i Alkotmány alkalmából szerveztek meg.

Először a delegáció tagjai a misén vettek részt, majd a főtérre mentek, ahol a hivatalos ünnepséget tartották. Kępno polgármestere úgy üdvözölte az encsi vemdégeket, mind díszvendégek.

Ezután a Kępnoi Kulturális Központban a konferencia alatt a résztvevők beszélgettek az uniós politika végrehajtásával kapcsolatos tapasztalataikról. Elsősorban azokról, amelyeket az EU előző programozási szakaszában láttak.

Ezen kívül a jelenlegi programozási időszakról is beszéltek, különösen arról, hogy milyen lehetőségeket nyújt az Európai Unió helyi hatóságoknak mind Encsen, mind Kępnoban.

Az elért eredményeket összefoglalták és felvázolták Encs és Kępno jövőbeli feladatait.

 

2016/05/04

Ezen a napon az encsi delegáció tagjai a Kępnoi Városházát látogatták meg. Piotr Psikus, a Kępno polgármestere, Artur Kosakiewicz, a Kępno alpolgármestere és Andrzej Stachowiak, a Kępnoi Város Tanács elnöke arról meséltek, hogy mivel foglalkozik a kepnoi önkormányzat.

A találkozó alatt az Encs és Kepno együttműködéséről beszélgettek. Mindenki egyetértett azzal, hogy milyen fontos az „Európai utakon” című projekt, elsősorban azért, mert ez ösztönözi a testvérváros lakosait a súlyosabb szerepvállalásra, és lehetővé teszi számukra, hogy megismerjék egymást.

 

FACEBOOK:

 

Polsko-węgierski projekt „Na europejskich drogach - Európai utakon”

https://www.facebook.com/naeuropejskichdrogach/?fref=ts

 

 

Dzień dobry w Kępnie

https://www.facebook.com/dziendobrywkepnie/?fref=ts

 

  


2016-06-21 15:12