Kereső

Újra lehet Önkéntes Katonai Szolgálatra jelentkezni
Ötödik alkalommal – a felsőoktatásban többlet pontokat biztosító Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ) szolgálati formát újra elindítja a Magyar Honvédség

 

Elsősorban a 18-25 év közötti, továbbtanulást tervező fiatalok, de akár 65 éves korig minden magyar állampolgár jelentkezését várják, aki motiváltnak érzi magát és érdekli, milyen a katonák élete.

A kiképzések tervezetten március 11-én indulnak az ország valamennyi pontján, a Magyar Honvédség területvédelmi ezredeinél. Az első 2 hónapban az alapkiképzésen a katonai érintkezés és a fegyveres harc alapvető ismereteit sajátíthatják el a résztvevők. A képzés második, 4 hónapos részében az önkéntesek folytathatják a kiképzést ugyanott, a lakóhelyük vonzáskörzetében, de műveleti besorolású alakulatnál is. Utóbbi azt jelenti, hogy az adott katonai szervezetre jellemző (akár ejtőernyős vagy búvár képzést is) kaphatnak, de megtanulhatnak harcjárművet vagy munkagépet kezelni is.

A fizikai és szellemi kihívást támasztó kiképzésen nagy hangsúlyt kap a csapatmunka, a fegyelem és a szabályok betartása. A szolgálat az önkéntességen alapul, ezért bármikor megszüntethető, de közben is dönthet úgy a résztvevő, hogy szerződéses katona lesz, vagy katonai elhivatottságát tanulmányai folytatása mellett, illetve egyéb munkaviszonyban, tartalékosként bizonyítja.

Az ÖKSZ második ciklusának végén életvezetési tanácsokkal, stressz- és konfliktuskezelési, probléma megoldási és kommunikációs stratégiákkal segítik a jelentkezők polgári életben történő elhelyezkedését, amely a katona leszerelését követően megkönnyíti a civil életben történő tájékozódást is.

A képzés első két hónapjában a fizetés a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg bruttó 266e Ft, (177e nettó). Aki a program második részében speciális területet választ, már a garantált bérminimumot bruttó 326e forintot (nettó 216e Ft) kapja havi illetményként.

A résztvevőknek jár továbbá ruházati ellátás, napi egyszeri meleg étkezés, utazási költségtérítés, valamint szükség esetén szociális támogatás. 

 

Az ÖKSZ alatt legalább 6 hónap teljesítésével 16 vagy 32, egyéves szolgálattal akár 64 felvételi többletpontot is lehet szerezni a felsőoktatási felvételi eljárásban. A sikeres teljesítés az Acélkocka Altisztképzési Rendszerbe történő jelentkezés esetén is előnyt jelent.

 

A katonai toborzók március elejéig várják a jelentkezést a toborzó ügyfélszolgálati irodákban és a www. iranyasereg.hu karrieroldalon.


Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság

4. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye)

 


2024-02-23 20:52